Hvad er forskellen på vin og naturvin?
Mange konventionelle vinbønder mener at de naturlige gær indeholde skadelige bakterier og gør derfor brug af svovlen i vinkælderen for at stabilisere vinen. Naturvins bønderne mener derimod at vinen på egen hånd skal kunne klare de forskellige strabasser og at de skadelige bakterier slet ikke er skadelige.
Derfor er meget naturvin udsat for ilt da oxidation hjælper med at beskytte vinen på længere sigt, ligesom sulfit gør. Det samme gælder alkohol i vin.
Hvordan smager naturvin?
Naturvin smager skønt og livligt dog smager det naturlige gær anderledes end det gær konventionelle vinbønder bruges i deres vin. Vi har vænnet os til at gør i vin smager mere at frugt og end af gær.
Derfor minder meget vin os om cider at mange cidere er gæret med natur gær, altså på samme måde som naturvin.
Naturvin og biodynamisk vin kan smage ens da naturvin også kan være biodynamisk vin men ikke alt biodynamisk vin er naturvin. Økologisk vin er derimod noget andet, dette omhandler kun selve produktionen af vindruerne.
Derfor kan man sige at økologiske vine også kan være klassike. Dog er alle naturvine også økologiske.
Hvor køber jeg naturvin?
Du kan købe naturvin mange steder i København, men hvorfor ikke hos Vintro på Ravnsborggade 5 Nørrebro? Vi har udelukkende vine fra europæiske lande og vores vin total svovl er minimalt.
Vi bruger meget af vores tid på at finde vine så du nemt kan gå op opdagelse i økologisk eller biodynamisk vin.
Ikke alle vores vine har officiel certificering, dog er dyrkningen på vinene økologisk og biodynamisk. Vores vine har ingen tilsætningsstoffer udover en smule svovl. Vi elsker at finde vine, så kom og smag på de seneste vine.
Er sulfitter farligt?
Sulfitter også kaldet So2 eller svovl er som udgangspunkt ikke farligt. Svovl findes blandt andet naturligt i vinen da den opstår under den naturlige gæring. Svovl bruges for at stabilisere eller konserverer vinen da de levende bakterier og gærceller i vinen kan udvikle sig i flasken.
Det er op til vinbonden at bestemme hvilke vintype vin de gerne vil lave.
Er der sulfitter i alt vin?
Alle naturvine indeholder svovl det de opstår under gæringen af vinen. I naturvin er det dog meget lidt.
De fleste naturvine har ingen tilsat sulfitter, nogle har en lille smule. Svovl stabilisere mosten, hvilket dræber de naturlige bakterier i stedet for at lade vinen gå naturens gang.
Sulfit tilsættes normalt i ved tapning, når vinen skal fra tanken i flasken.
Er der sulfitter i økologisk vin?
Det er tilladt at tilsætte sulfitter i økologisk certificeret vin dog er det op til vinbønderne. Man kan blande svovl i ved tapning.
Hvor meget sulfit i vin?
Færdige vin der er lavet konventionelt må have op til 210 mg So2, ved økologi er det cirka halvdelen.
Naturvin er oftes ikke højere end 50 mg So2. Er det overhovedet muligt at lave vin uden tilsat sulfitter? Bestemt ja, men man skal som vinbonde selvfølgelig være dygtigt og forstå hvordan vinen arbejder da man ikke har særligt mange redskaber til at ændre vinen.
Eksempelvis kan vinen reagerer i kontakt med ilt og derved opstår der oxidation, hvilket også kan være med vilje. Dette bruges eksempelvis når der laves vin Jaune eller når der laves Sherry, en special oxidativ vintype.
Er naturvin og økologisk vin det samme?
Økologi, biodynamik og naturvin er ikke nødvendigvis det samme. Dog forskellige grader at vinproduktion. Økologisk vin omhandler udelukkende hvad der foregår på vinmarken og ikke i kælderen.
De biodynamiske vine involverer også hvordan vinen vinificeres og ikke kun hvordan den dyrkes. Økologiske vine må gerne have tilsat sulfitter og andre tilsætningsstoffer, det samme gælder biodynamisk vine, dog i meget mindre skala.
Hvorfor får man ondt i hovedet af rødvin?
Generelt har rødvin højere alkohol procent og som vi alle ved er alkohol et giftstof. Dog burde rødvin ikke give mere hovedpine end andre vine.